SepSaa "Vettä myllyyn tai kapulaa rattaisiin!"

Onko euron loru loppu?

  • Statement: "... mutta lopulta ne rahat loppuvat".
    Statement: "... mutta lopulta ne rahat loppuvat".

Libera Think Tank'in kirjanjulkistamistilaisuudessa 7.5.2014 pohdittiin ongelmaa: "€uron tulevaisuus". Asiasta on keskusteltu jo vuosia, vaikka muuan paikalla ollut toimittaja väitti tutkijoiden "heränneen vasta nyt".
Euron käytön ja eurokriisin puolustamisen todettiin aiheuttaneen noin 10%:n elintason laskun.
http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2014/05/07/talousviisaat-suomen...

Suomen tulisi - kuten muutkin euromaat - ajaa myös oman maan etua, ehdotti hienotunteinen 12-jäseninen kirjoittajakaarti. Velkaantuminen kertoo siitä, että Suomen talous ei ole kyennyt sopeutumaan nykyisen kaltaisen euron aikaan ja sen puolustukseen:
http://www.tradingeconomics.com/finland/government-debt-to-gdp

Myös budjettialijäämät kertovat tästä:
http://www.tradingeconomics.com/finland/government-budget

Presidentti Niinistö puhui 7.4.2013 Kiinassa mm. EU:n ongelmista:

http://www.presidentti.fi/public/default.aspx?contentid=274031&culture=f...
"Huonojen poliittisten päätösten kanssa pystyy ehkä elämään vähän pidempään jos on vauras, mutta lopulta rahat loppuvat."
Jos elintaso on laskenut 10%, velkaantuminen lähes kaksinkertaistunut, budjettialijäämät vaivaavat jo viidettä vuotta, mutta eurokriisimaiden tukipaketteja ollaan yhä laatimassa (vaikkei niiden teho ole vakuuttanut), koska "euro on peruuttamaton" ja sitä puolustetaan "whatever ita takes", kuten ECB:n johtaja Mario Draghi pari vuotta sitten lupasi, mieleen hiipii kerettiläinen ajatus: Lähestyykö euron loru loppuaan?

Tässä vaiheessa - kuten vanhoissa ns. pelastusoopperoissa - uskotaan, että ns. jumalallinen käsi astuu kuvaan ja pelastaa kaikki. Se käsi on nimeltään talouskasvu, joka BKT:n avulla mitattuna näyttäytyy Suomen osalta tällaisena:

http://www.tradingeconomics.com/finland/gdp-growth-annual
Kun euro ja palkat eivät jousta, joustaa työttömyys, muilla vielä enemmän kuin Suomella:

http://www.tradingeconomics.com/finland/unemployment-rate
Siihen, kun lisätään viennin pulmat, vaihtotasealijäämä ja investointien heikkous, herää kysymyksiä, joissa uskossaan heikko saattaa alkaa epäillä euron mielekkyyttä Suomen kansalle?
Mikä olikaan sitä "kallista ja vastuutonta" kikkailua: faktoihin perustuva euroskeptisyys vai euron puolustus "whatever it takes"?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Jumalallinen käsi - talouskasvu - pelastusko, vaiko taskuvaras?

http://www.taloussanomat.fi/uutiskommentit/2014/01...

"Ei enää pelasta". Sen aika oli ja meni. Mitä me teimme tuona aikana? Minäkin kävin kerran täällä kysymään, jotta mitä me teimme kriisin helpotusvuotena 2011?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Jos euron loru loppuu, seuraavaksi puhuu taas kerran rupla. Se voisi ihan oikeasti tietää kasvua rikki verotetulle ja säännellylle Suomelle. Vaan onko talous koko maailma?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Puhu ruplilla, jos ne sinulle niin rakkaita ovat. Me muut voimme käyttää maksuvälineenämme vaikka uutta kelluvaa Suomen tasavallan markkaa. :)

Käyttäjän TeroIln kuva
Tero Ilén

Saksan toiminta eurossa on osoittanut, että vain itsekkäällä omaa etua ajavalla rahapolitiikalla on mahdollista luoda talouskasvua ja hyvinvointia.

Kaikki muu on ideologian sokaisemien idioottien jauhamaa paskaa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Loru saattaa olla lopussa, mutta niin taitaa käydä, ettei tarinoitsijoitakaan jää jäljelle:

http://yle.fi/uutiset/talouslama_romahdutti_syntyv...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Tuota syntyvyyttähän korjataan EU:ssa maahanmuuton lisäämisen kautta. Tulijoita riittää Eurooppaa lähellä olevilta mantereilta ja maista. Osa pääsee perille osalle koituu Välimeri kohtaloksi. Varmaan suunnitteilla on direktiivi pakolaisten tasajakamisesta jäsenmaiden kesken?

http://www.katsomo.fi/?progId=344143

Euro venyy ja paukkuu joka lähtöön. ;)

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Oli hämmästyttävää kuulla Kimmo Sasin kommentti, "me sössittiin tällä kertaa, mutta me ollaan otettu siitä opiksi". (Po. tilaisuuden paneelissa 7.5.) MTV3:n tallenne 7.5.2014 klo 15.20.
http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/live-k...

Miten se oppiminen on näkynyt, kun asianongelmatiikka on ollut esillä jo kauan, mm. 2009:
http://ec.europa.eu/economy_finance/publications/p...

"We find it surprising that economists living in and benefiting from a large monetary union
like that of the US dollar were so sceptical of monetary unification in Europe. We explain the
critical attitude of US economists towards the single currency by several factors: first, the
strong influence of the original optimum currency area theory on US analysis, leading to the
conclusion that Europe was far from an optimal monetary union; second, the use of a static
ahistorical approach to study monetary unification by comparing the full-fledged US
monetary union with Europe prior to monetary unification, in this way failing to see monetary
unification as an evolutionary process; third, the failure to identify pegged exchange rate
regimes in Europe as the alternative to a single European currency; and fourth, the belief that
the single currency for Europe was primarily a political project that ignored economic
fundamentals, thus dooming the single currency to collapse."

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Toi oli kyllä klassinen hetki, just vähän ennen rommausta kävivät lällättelemässä, että skeptikot väärässä :)

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Onko nyt 1980 ja 1990 -luvun vaihteen taloudellset kuviot jo unohtuneet ?

Eurostako nämä Suomen talousvaikeudet johtuvat vai siitä, että maailman kattava taloudellinen romahdus alkoi 2008 USA:sta, jossa vapaa finanssipeli sikäläisen lainsäädännön porsaanreikiä hyväksi käyttäen puhalsi valtavan kuplan, joka sitten poksahti. Joillekin rapakon takana varmaan jäi paljon rahaa käteen ja jotkut pääsivät liittovaltion elätettäviksi kaltereiden taakse. Pienessä mittakaavassahan se tapahtui Suomessa em. aikakaudella. Meilläkin osa tienasi siinä pelissä ja osa pääsi leivättömän pöydän ääreen sekä osa narun jatkeeksi. Toiset taitavat vieläkin roikkua löysässä hirressä. Silloin ei auttanut, vaikka kuinka oltiin markassa. Korot huiteli 16% - 18% tasolla. Paljonkos nyt on korkotaso ?

Sehän se olisi taas varmaan mukavaa pk -sektorin yrittäjille ( jotka työllistävät ylivoimaisesti eniten palkkaa saavia kuluttajia ) , kun joka aamu sydän syrjällään avaisivat lehteä, että joko taas iso D iski yön aikana ja yrittäjän valuuttapohjainen velkapääoma markkoina kasvoi devalvaatioprosentin verran sekä ulkomailta ostettavat komponentit kallistuivat vastaavan määrän. Sen jälkeenhän yrittäjän kännykkään tulisi melko pian pankijohtajalta puhelu: "Tuota kuule, kun nuo sinun vakuutesi eivät oikein enää riitä...". Siinä sitten yrittäjä ihmettelisi miten näiden jo sovittujen aloitettavien ja keskeneräisten urakoiden hinnoitteluiden kanssa tehdään, kun katteet sulivat yhdessä yössä.

Mutta toisihan se markka ja muiden EU -maiden kansallisiin valuuttoihin siirtyminen taas bisnestä valuttakauppiaille spekulointeineen. Mitä oikeasti hyvää se sitten tuottaisikaan ?

Oheisesta linkistä voi tutkailla pk -sektorin merkitystä suomalaiselle kansantaloudelle. Viimeisessä työllisyyden kehityksen kelmussa näkyy hyvin 1990 -luvun romahdus, kun oltiin vielä markka-ajassa, samaten käppyröistä voi tarkastella euroon siirtymisen vaikutuksia, sekä 2008 vuoden vaikutuksia.
http://www.yrittajat.fi/File/5732d042-a41b-48ae-9b...

Toinen mielenkiintoinen linkki, on oheinen Taloussanomien artikkeli, jossa kuvataan PK -sektorin roolia nyky- ja tulevassa Suomessa:

http://www.taloussanomat.fi/ihmiset/2012/05/23/mik...

Mielestäni tässä valuuttakeskustelussa tulisi tarkoin punnita mikä rooli eurolla ja toisaalta kansallisella valuutalla olisi em. PK -sektorin toimintaedellytyksiin. Tokihan tavaraa ja palveluita ei kyllä saada kaupaksi muihin maihin valuutalla vaan hyvillä tuotteilla sekä taitavalla ja osaavalla markkinointi sekä myyntityöllä. Kukaanhan ei Euroopasta tule niitä tuotteita hallin ovelta ostamaan, vaikka niitä markkoja vastaa tarjottaisiin. Tässä Suomeessa kannattaisi otta mallia läntisestä naapurimaastamme, jonka menetystä ei voi selittää kruunulla. Kyllä ruotsalaiset saisivat tavaransa myytyä vaikka olisivat eurossa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

En puhu eurosta romahduksen syynä, vaan näkökulma on se, että Suomi EMU:uun liittyessään antoi yhden, ehkä sen tärkeimmän rahapoliittisen instrumentin (mm. valuutan kellutusmahdollisuus) pois. Emme voi itse sitä enää käyttää.

Euron rooli liittyy siis siihen, että tästä kuopasta mahdollisimman nopeasti pois kiipeamiseksi, tikapuistamme puuttuu muutama ratkaiseva puola ja niinpä pidennämme tarpeettomasti kärsimystämme ja kaivamme omaa kuoppaamme tarpeettoman syväksi. Tästä kärsii lähes koko euroalue - Saksa vähiten.

Toimituksen poiminnat