SepSaa "Vettä myllyyn tai kapulaa rattaisiin!"

Apologia: "Niin sinkoilee miehen aatos..." - vai sinkoileeko enää?

  • Sissin seurassa avarassa maailmassa
    Sissin seurassa avarassa maailmassa

Kansantaloustieteen professori Jouko Paakkanen lainasi mielellään kirjallisuutta, mm. Aleksis Kiveä, luennoillaan.

En olisi uskonut, että US liittyy siihen YLE:n ja HS:n perustamaan surulliseen seuraan, joka ei jaksa sulattaa ideaa "niin sinkoilee miehen aatos", vaan loppujen lopuksi päätyy siihen, että "taitaa sen tielle verkkojans' heittää".

Aleksis Kivi saattaisi olla pohjattoman pettynyt ja voisi jopa hävetä tällaista?

Kun vapaiden ihmisten älyllinen ja tiukasti argumentoiva, jopa kirjallisesti tyylittelevä sekä haastava ja kontrastoiva tekstin tuottaminen ja keskustelu saa osakseen sensuuria, seuraukset voivat olla länsimaiselle vapaudelle vain murheellisia. Tosiasioiden kieltäminen on viimeisin asia, jota nyt kaipaamme.

Suomalaistenkin on nyt helpompi ymmärtää, miksi eräiden kansakuntien keskustelu kukoistaa - ja miksi toisten kansakuntien keskustelu hiipuu, kriittiset äänet vaikenevat tai vaiennetaan, vallankäyttö siirtyy kansalaisyhteiskunnan kontrollin ja kritiikin ulkopuolelle ja apatia alkaa vallata aiemmin niin eteenpäin pyrkivää, optimistista, ahkeraa, rehellistä ja elinvoimaista kulttuuria.
Toki voihan joku vielä toivoa aivovuotoakin Suomesta pois...

Kyse voi jonkun mielestä olla pienestä asiasta, mutta todellisuudessa nyt isketään kaiken ytimeen. Sosiaalinen media on toiminut erilaisten, kilpailevien ideoiden turnajaiskenttänä. Vaikka laatu ja vaatimustaso vaihtelevat, se on auttanut ammattimediaa ottamaan esille kysymyksiä ja tutkivaa otetta, joihin medialla itsellään ei ole ollut halua, aikaa, mahdollisuuksia tai resursseja. Suoraan ruohonjuurelta.

Maltillinen, joskus hieman sarkastinenkin tyyli, jota kernaasti edustan, hyväksyy toki moniäänisyyttä, jossa väkevä ilmaisu on maustetta, kuten arabiliiton kokouksessa: "Kirous levätköön viiksiesi päällä, sinä koira ja kätyri!" Tai espanjalaisittain: "Mädäntykööt isoäitisi silmät!" - Ne ovat kontekstissaan ymmärrettäviä, vaikka kaikki kulttuurit eivät niitä käyttäisikään.

Sananvapaus on tiukkoinakin aikoina liian kallis asia heitettäväksi pesuveden mukana. Siksi vetoan siihen, että US antaisi kaikkien siedettävien, jopa rikkaruohojenkin kukkia mahdollisimman vapaasti. Niistä saattaa syntyä myös jotain hyvää toisin kuin kanssaihmisten nimittämisellä ns. roskaväeksi.

Säveltäjä ja professori Einojuhani Rautavaara totesi kerran - muistaakseni sävellysseminaarissaan - että "normaalikasvi on rikkaruoho".

Musiikkitieteen professori Jouko Tolonen taas muistutti, ettei elämää pidä eikä kannata tunkea kukkalaatikkoon: se kasvaa sieltä kuitenkin ulos.

P.S.
Tämän kirjoittamiseen tarvitsin - minä hidasoppinen perheenisä - pitkää elämää, paljon kokemuksia eri kulttuureista ja kolmen eri alan (tiede, taide, talous) opintoja, ideoita ja työkokemuksia neljästä eri maasta - viidellä kielellä...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Lawrence Gushee koetteli kepeän väitteen esittänyttä vastakysymyksellä: "Compared to what?"

Nyt, kun media Suomessa on valittanut maamme identifioituvan "itäiseen Eurooppaan", niin oivallisesti sellaista uskoa tukee toki myös sanan- ja ilmaisuvapauden rajoittaminen median itsensä toimesta...

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Puhumattomana voi insinööri vielä elää, mutta kun nykyään numerot ja matematiikkakin ovat vihapuhetta. Pitänee soittaa pianoa, välttäen soittamasta forte, staccato tai appasionato. Ehkä "Adagio un poco mosso" jos varovasti soittaa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kyllä pianonsoitollakin voi saada naapurinsa epätoivoisen raivon valtaan... :-)

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Γάμο το μουνί τις καριόλας της μάνας σου, kuten täällä sanotaan. Vaikka kulttuurit eivät kohtaisikaan.

Oikeasti - ei noin sanota toiselle ihmiselle. Se ei ole kohteliasta. Kunhan opettelen kieltä. :D

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Tuon kun saisi käännettynä, jotta voisi pahoittaa mielensä...

Toimituksen poiminnat